Les Santes

La serralada de les Santes es troba dins del marc legal de protecció del Paratge Natural del Desert de les Palmes; tot i mantindre-hi una clara diferenciació geogràfica, els valors mediambientals són compartits. La zona del barranc de les Santes és una de les més ben conservades de tot el Desert; el fet de trobar-se a l’ombria i que els diversos incendis que ha patit el Desert no hi hagen arribat ha permès conservar la massa forestal més compacta de tot el sender.

El punt central de les Santes és la zona de l’ermitori, on hi ha una àrea recreativa amb els serveis habituals (font, aparcament, taules i bancs, paellers, contenidors per al fem...).

L’ermita de les Santes (les màrtirs Àgueda i santa Llúcia), del segle xvii, és la construcció religiosa més significativa de tot el recorregut. L’edifici de l’església té una nau amb volta de creueria sostinguda per dos arcs torals, els contraforts dels quals conformen la porta d’accés renaixentista, d’estic toscà, i on hi ha una mena de retaule exterior flanquejat per dues columnes i coronat per les fornícules amb les imatges de les santes.

Des de 1639 s’hi documenta una romeria des de Cabanes que aplega els seus veïns i també els dels pobles dels voltants, especialment els de la Pobla Tornesa.

Cal remarcar també l’edifici annex a l’església, que conté la casa de l’ermità, on es pot apreciar els elements constructius més típics de l’arquitectura popular de la comarca, especialment el material base: la pedra de gres present al Desert de les Palmes i a la major part del sender
També val la pena remarcar les dues fonts de les Santes, el safareig i les fortes parets de marge de pedra seca de l’entorn on hi ha l’àrea recreativa.