2018 desembre


Durant tot l’estiu, i des de la primavera, al camí de les Santes havia anat creixent tot tipus de plantes i d’herbes a les vores que, en alguns llocs, donava una imatge d’abandonament. 

Per fi es van decidir a netejar-lo la setmana següent de les fortes pluges d’octubre i novembre (vegeu l’actualitat d’octubre més avall).


Ara bé, incomprensiblement no s’hi ha fet una neteja selectiva de brossa i malea de les vores del camí, sinó que s’hi ha passat una maquina desbrossadora --destrossadora!-- que ha destruït tot el que pillava per davant, incloent-hi espècies protegides com ara les matisses o llentiscles i els margallons.

En el vídeo podeu veure com ha quedat una magnífica bardissa de margallons del camí de les Santes que lluïa com es veu en la foto següent:

Conjunt de margallons destruït al camí de les Santes

Encara que no s’estiga dins del perímetre estricte del parc natural, igualment cal respectar espècies que per diverses raons, també per estar protegides per llei, mereixen continuar vives.

És de lamentar que la poca professionalitat de qui dirigia la màquina o la neteja ha deixat un rastre d’espècies vegetals mortes, arrancades o destruïdes que, com en els casos que ara documentarem amb fotos i en el mapa, no feien cap nosa, ben al contrari eren un al·licient per als caminants que recorren el PR i estimen la natura.

1. Destrucció de diversos conjunts de margallons, espècie emblemàtica del Desert i protegida, al llarg de tot el camí de les Santes.


Conjunt de margallons destruït

2. Destrucció d’una pomera silvestre que hi havia a la zona del toll del Burgàs, quan gires 90 graus cap al camí Vell del Desert i que estava fora del camí.


Pomera silvestre destruïda

3. Destrucció d’una enorme matissa que no destorbava gens al pas perquè el camí de les Santes en aquest punt és suficientment ample.


4. Destrucció d’un ullastre que naixia d’una olivera vera que estava fora del camí, ja dins d’un bancal privat, també al camí de les Santes.


5. Destrucció d'una baladrera que tampoc destorbava el pas a ningú al toll de la Porquereta.6. Destrucció d’un conjunt de salzes, que si bé creixien dins del barranc de la Fusta (o del Racó d’Àngela), només calia aclarir-los i deixar-ne almenys un que no hauria obstaculitzat per a res una barrancada.Algú hauria d’assumir responsabilitats i, en tot cas, prendre nota perquè en una pròxima ocasió encarreguen la faena a personal professional i ben format. O que no ho netegen, que per fer una malesa com la que han fet millor ho hagueren deixat com estava.