El Camí Vell del Desert


La creació d’aquest PR-CV 422 ha permès recuperar l’antic Camí Vell del Desert, ja documentat al segle xviii, que unia la Pobla Tornesa amb Benicàssim i les terres del convent dels carmelites del Desert de les Palmes. El Camí Vell, de 2 km de llargària, havia desaparegut dels actuals mapes oficials i també de la realitat, ja que els anys d’abandonament i la vegetació n’havien desdibuixat el traçat i s’hi feia impossible de transitar.


Després d’un treball de recerca en cartografia històrica –especialment les planimetries de 1909 i 1938, i altres fonts— i gràcies a la tecnologia GPS i la memòria de la gent més major de la Pobla Tornesa, s’ha pogut identificar el traçat i rehabilitar-lo per a l’ús dels caminants.


Els treballs de recuperació que ha dut a terme l'Ajuntament de la Pobla Tornesa ha comportat l'eliminació de la malea que havia crescut damunt mateix del Camí (romigueres, argelagues, arítjol, matissa, estepa...) mitjançant una brigada especialitzada amb l'ús de maquinària.

Paral·lelament al Camí Vell del Desert, també s'ha recuperat per a la memòria col·lectiva la històrica senda de l'Ermita que, des del Collet del camí de les Santes puja a l'ermita de Sant Miquel, patró de la Pobla Tornesa, que es troba situada enmig d'antenes de telecomunicació al cim del Bartolo.
El resultat final d'aquests camins nets, abalisats i posats en servei encara tardarà un temps. Som els mateixos caminants els qui hem de mantindre'ls en condicions, especialment respectant el traçat original i no obrint noves dreceres que els malmeten.

Podeu obtindre més informació de la recuperació d'aquest camí tradicional en l'article "El Camí Vell del Desert, exemple de recuperació d'un camí tradicional", publicat en el número 19 de la revista Montornés, que edita l'Associació Cultural La Balaguera, de la Pobla Tornesa i també en l'apartat Actualitat d'aquest blog (2013 Maig).