Característiques generals

Aquest sender circular, Els camins del Desert, té 15.860 m de longitud i 463 m de desnivell net (556 de desnivell acumulat), parteix de la Pobla Tornesa i toca també els termes municipals de Benicàssim i Cabanes.


Disposa de dues variants; la més llarga és la variant del mas d’Huguet, de 2.640 m (temps aproximat 35 min), que salva la relativa dificultat que suposa pujar al cim del Bartolo per la carena del Cantal Gros (207 m de desnivell acumulat); l’altra variant, més curta (170 m), comunica la senda del Collet amb el camí de les Santes (també al Collet) i permet acurtar tot el recorregut en 3.827 m (1 h 12 min), perquè no es passa per les Santes.

També hi ha previstes dues derivacions, una que connecta amb l’àrea recreativa de l’autovia CV 10 (700 metres - 8 minuts) i una altra ja al final del recorregut (136 metres - 2 minuts) que permet visitar la carrasca monumental que hi ha a la Pobla Tornesa.

El temps aproximat que costa recórrer el sender principal és de 4 hores i 6 minuts, i la dificultat és mitjana; cal remarcar que la pujada al Bartolo des del coll de la Mola pot suposar certa dificultat a persones no experimentades, pel fort desnivell de l’inici (166 m d’altitud en 591 m de recorregut) i alguns passos amb certa dificultat.
Aquest sender enllaça amb la Via Augusta a la plaça del Portal de la Pobla Tornesa i, des de diferents llocs, es pot comunicar amb tota la xarxa de senders (no homologats) que travessen el Desert i que permeten accedir a les poblacions veïnes de Cabanes, Benicàssim, Castelló de la Plana, Orpesa, Borriol...

El sender homologat més pròxim amb el qual es pot connectar és el PR-CV 397 que ix de Benicàssim i volta les Agulles de Santa Àgueda.

El punt de partida és la plaça del Portal de la Pobla Tornesa (accés per l’autovia de la Plana CV 10, eixida 30 des del sud i eixida 33 des del nord).
Altres punts d’eixida alternatius, als quals es pot arribar amb vehicle particular:
- Àrea recreativa de l’autovia CV 10, eixida 30.
- Ermitori de les Santes (accés per la carretera CV 148 de Cabanes a Orpesa).