ACTUALITAT
2021 Juny

A la Pobla, rabosetes
A Cabanes, cabanuts
A Vilafamés, cul-rojos
I a les Useres, puputs

(Jota de les Useres; la podeu escoltar ací).


Als nostres pobles ha sigut molt habitual conèixer els veïns amb malnoms, provinents per herència d’algun avantpassat o creats directament, quasi sempre per reflectir algun defecte,  de la persona a qui se li assignava. També s’han creat, però, malnoms col·lectius per a tot el veïnat d’un poble, com exemplifica la cançó. En el cas de la Pobla Tornesa, encara que el gentilici oficial siga poblatí/poblatina, tots ens reconeixem amb el nom diminutiu de la rabosa: raboseta-rabosetes; també per al gènere masculí (Joan, el Raboseta, per exemple).

I d’on ve el malnom? Del caràcter astut d’ambdós espècies, el poblatí i la raboseta? S’admeten teories.

Fins i tot l’escut de la Pobla conté una raboseta, que també s’ha popularitzat en clauers, adhesius per a vehicles... és la imatge d’un poble!




En tot cas, les raboses, perseguides durant anys per alguns caçadors perquè, deien, mataven espècies cinegètiques com la perdiu, ara resulten necessàries especialment per a contindre l’expansió dels conills, que malmeten arbres i collites, i quasi no tenen depredadors.

La rabosa del vídeo ha estat enregistrada durant el mes d’abril molt prop del camí de les Santes, per on passa el PR-CV 422, i encara que difícilment podrem veure-la-hi durant el dia, en caure la nit ix del cau en busca de menjar. Almenys constatem que encara en queden al Desert de les Palmes!


I el que deia: la crueltat innecessària i abominable d’algunes persones contra les raboses, la podeu veure en la foto següent de maig de 2020, captada en la senda –variant no marcada del PR– que puja des dels Escollets (zona del mas del Bruc) fins al camí Roig, des d’on podeu accedir al coll de la Mola i també, en sentit contrari, a la senda de l’Ermita, tots dos punts ja del PR.


(Demane disculpes per la foto, però crec que pot servir per denunciar el fet públicament.)