ACTUALITAT


2017 agost

El Desert de les Palmes està travessat per molts senders i corriols que permeten l'accés d'excursionistes i caminants al medi natural. Alguns són camins tradicionals, com els que vam recuperar amb aquest PR-CV 422 Els camins del Desert, però altres són creats per aficionats o espontanis sense cap criteri i, en alguns casos, agredint el medi.

Per això, la creació de senders homologats, que han de complir unes normes i uns criteris clars establerts per les admnistracions, ajuden a consolidar les rutes principals i a recuperar camins històrics, alhora que eviten que cada u vaja per on li parega.

L'Ajuntament de Benicàssim ha promogut un nou sender, el PR-CV 451, que encara està en fase de prehomologació però que ja té tota la senyalització instal·lada.



Aquest nou PR entronca amb el PR-CV 422 a la zona de la Creu del Desert i també al Bartolo, llocs on han utilitzat, com així ha de ser, els nostres pals de senyalització que vam instal·lar ja l'any 2011, quan es va homologar Els camins del Desert.




Des d'aquests punts directrius, el caminant pot continuar cap a la font de Roc (i altres fonts com ara la font Tallà, la font de Sant Josep...) o cap al Convent seguint les marques grogues i blanques del nou PR. 

A partir d'ara, els dos vessants del Desert disposen de sengles senders homologats: el PR-CV 422 per l'ombria i la carena i el PR-CV 451 per la solana i el vessant marítim.

Podeu descarregar-vos la traça de GPS (track) en wikiloc.


2017 gener

L'actualitat del PR amb què comencem l'any passa, sens dubte, pel temporal de pluja, vent i neu que ha afectat el País Valencià i el nostre sender. Entre els dies 19 i 22 de gener s'hi van arreplegar fins a 210 litres d'aigua per metre quadrat, cosa que va fer eixir els barrancs, les fonts... i també va fer caure algun portell i malmetre els camins.

Podeu trobar totes les dades de pluja, vent, etc., a l'estació meteorològica de la Pobla

Com que les imatges valen tant com les paraules... reproduïm imatges del 23 de gener de llocs per on passa el PR Els camins del Desert. 

Les Santes







L'Assut de la Pobla





El riu de la Pobla




El PR tallat al pas sota l'autovia




Ullal a les Santes






2016 DESEMBRE


Ara sí, per fi han arribat les pluges generoses que tant esperàvem, les plantes, els animals i les persones.


Els més de 150 litres acumulats durant els últims dies de novembre i els primers de desembre han pemès allunyar la sequera i han assaonat els camps ara que els arbres comencen la letargia hivernal.

Toll de la Porquereta, al camí de les Santes.

Afortunadament, lluny queda la contaminació que va patir el toll de la Porquereta –vegeu la notícia del mes d’octubre— i el cabal renovat permetrà la recuperació de les aigües que han canviat el to ennegrit per l’emmarronat del sediment.


2016 OCTUBRE

Després d'un estiu especialment dur per la falta de pluges, ens han arribat un parell de tronades que, sense aportar gran quantitat d'aigua, han pal·liat una sequera que començava a afectar els arbres, i potser la conducta d'algunes persones.


Riu de la Pobla
Ha eixit el riu de la Pobla i els seus afluents principals que baixen del vesant del Desert per on va el PR: l'aigua rogenca ha travessat, momentàniament, el sender i ha omplit alguns tolls, molts dels quals ja no són ni ombra del que van ser fa anys. Un parell d'exemples de tolls situats per on passa el sender: 

El toll dels Burgassos, ara reduït per les obres de l'autovia i la sedimentació, i cobert de vegetació; només queda el record de la gent major que hi anava a prendre el bany si fa no fa 50 o 60 anys. 

El toll de la Porquereta, actualment ple de sediments i plantes, només dura ple d'aigua uns pocs dies; de fet, el toll s'ha traslladat d'una part a l'altra del camí de les Santes.


Capa oliosa que embruta la superfície de l'aigua del toll de la Porquereta

I és ací on hem de denunciar l'incivisme d'alguna persona que hi ha vessat algun líquid oliós o greixós --potser hi ha netejat alguna màquina-- que l'han deixat contaminat, sense vida. Fora els pixavins, les granotes, les culleretes, i els ocells i altres animals més grans que hi anaven a veure.


El toll de la Porquereta contaminat

D'un dia a un altre hem passat de veure el toll emmarronat a veure'l negre i oliós, tacat. Quant de temps ha de passar perquè torne a la normalitat? quantes pluges més han de vindre perquè el netege? qui podrà aprofitar les aigües barranc avall si estan contaminades?


En aquestes aigües contaminades no pot haver vida

Cal estar alerta i denunciar qualsevol mostra d'incivisme que puguem detectar contra el medi natural.

2016 SETEMBRE

Enguany, la trobada anual del voluntariat lingüístic de la Xarxa Vives d'Universitats, que acull les universitats de Catalunya, Catalunya Nord, Andorra, les Illes Balears, Sàsser (l'Alguer) i el País Valencià, tindrà lloc a Benicàssim.



Una de les activitats que faran els estudiants de les universitats dels Països Catalans inscrits a la XVI Trobada de Voluntaris  és una excursió que recorrerà el nostre sender, el PR-CV 422 Els camins del Desert.

L'excursió, que eixirà des de la Pobla Tornesa, permetrà donar a conèixer a persones de tot el nostre domini lingüístic el nostre poble, el nostre sender i els valors mediambientals del Desert de les Palmes.

També es farà una segona excursió que visitarà les torres de guaita de la costa entre Benicàssim i Orpesa.

2016 ABRIL

Des del Patronat Provincial de Turisme s'ha organitzat una caminada des de la Pobla Tornesa fins al centre d'informació del parc natural del Desert de les Palmes per tal de retre homenatge, segons diuen, al Camí Vell del Desert.




Podeu recordar el procés de recuperació del Camí Vell que vam fer l'any 2011 en aquest apartat del blog. 

2016 ABRIL


El passat 19 d’abril va tindre lloc una excursió ben especial pel nostre PR-CV 422 Els camins del Desert, ja que es va convertir en un mitjà formatiu en coaching, lideratge i intel·ligència emocional que es va organitzar per a treballadors d’arreu de l’estat de l’empresa Record Go; en total van participar-hi 15 persones.



Diverses activitats (caminar amb els ulls tapats, anar lligats amb cordes, no poder parlar...) es van succeir des de l’inici, a la Pobla Tornesa, fins al cim del Bartolo i més enllà, només amb el suport d’un mapa elaborat expressament com a guia dels caminants i de la retolació del PR, que està homologat des de 2011.



L’activitat formativa i senderista, outdoor training, va tindre el suport del Comitè de Senders de la FEMECV a través del tècnic Joan Andreu, que va adaptar el trajecte a les necessitats formatives del professorat de l’empresa Vitalt Training & Development, de Madrid, i els va acompanyar com a guia. 


Recorregut: plaça del Portal de la Pobla Tornesa - Camí Vell del Desert - la Teuleria - Coll de la Mola - Creu del Desert - Bartolo - Convent del Desert - el Portalet - Centre d'Informació del parc natural - Restaurant Bruno




2016 MARÇ

El dia 13 de març va recórrer part del nostre sender la Marató de Borriol (MABO). 




Concretament, els corredors van accedir al PR per sota del pont de la CV10, al toll dels Burgassos; van seguir pel Camí Vell del Desert fins a la Teuleria i van continuar pel sender fins al coll de la Mola, on van trencar cap a la Mola del Morico.




Podeu trobar tot el recorregut en aquest enllaç de Wikiloc:

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=12582887

En aquesta ocasió tota la senyalització que va posar l'organització sí que va desaparèixer en acabar la cursa. I una altra cosa positiva: van desbrossar el tram del PR per on van passar.





2016 FEBRER

El dia 10 de febrer s'ha previst fer una batuda de senglars per la zona del Camí Vell del Desert a càrrec de caçadors borriolencs.

Per tant, aneu alerta si decidiu anar-hi a caminar. Estaria bé portar una armilla fosforescent  i fer soroll per avisar els caçadors. 


Avís de batuda a l'entrada del Camí Vell del Desert
Els senglars s'han convertit en una autèntica plaga que fan malbé moltes hortes i conreus, i convé mantindre'n la població controlada, ja que no tenen depredadors.


En les 4 batudes autoritzades per la Generalitat durant el mes de gener als termes de Cabanes i Benicàssim se'n van arribar a matar 120.

La superpoblació de senglar no és sols un problema per als llauradors, sinó que també per a la seguretat viària; mireu aquest vídeo de Manolo Baena enregistrat a la carretera del Desert:

https://www.facebook.com/Manbalo/videos/10207772701212208/



2015 DESEMBRE

El Nadal ha arribat al nostre sender... en forma de Betlem.




Al costat de la Creu (de ciment) del Bartolo, un grup excursionista ha muntat un pessebre amb les típiques figuretes (de plàstic). 

Aquest fet, que en principi pot semblar simpàtic, té una part preocupant que ens hauria de dur a la reflexió: la carena on hi ha la creu, i ara el Betlem, deu ser la més maltractada de tot el recorregut del PR: casetes de ciment, repetidors, restes d'obres abandonades, tanques metàl·liques abandonades... i també la làpida d'una persona que va morir i algú hi deixa flors i coses en memòria seua.




Dins del pessebre (de pedra) hi han deixat també un llibre de piades on la gent que hi passa pot escriure el que li semble.

(Per cert, en la revista Vèrtex de maig de 2015 (número 260) hi ha un reportatge molt interessant sobre la història dels llibres de piades o de registre dels visitants als cims de les muntanyes, des del Pirineu i els Alps als Andes o l'Himalàia. Sabíeu que ja el 1842 hi ha registrat un ascens a l'Aneto d'un militar rus?).

Bé, en definitiva, hauríem de respectar l'entorn i evitar qualsevol acció humana sobre la natura que la transforme i la degrade. 

(Tornaran a deixar les pedres (grosses) del Betlem al lloc on eren quan acabe Nadal?) 

2015 NOVEMBRE

El 15 de novembre va recórrer part del PR 422 --el tram entre la Pobla Tornesa i les Santes-- una marxa solidària organitzada per l'Ajuntament de la Pobla i el centre d'informació del parc natural del Desert de les Palmes per recollir aliments i joguets per a persones necessitades.  




En la caminada van participar 64 persones de la Pobla i d'altres llocs, xiquets especialment i també monitors del parc natural, qui van difondre els valors mediambientals del paratge.

En la realització de la marxa també van col·laborar l'associació cultural La Balaguera i l'AMPA El Trescaire, de la Pobla.




Podeu llegir la descripció d'aquest tram número 4 (i dels altres del PR) en aquest enllaç d'aquest mateix blog.

Més fotos.


2015 OCTUBRE


Les Santes

La tardor és potser l'estació més idònia per caminar per la muntanya: no fa la calor sufocant de l'estiu ni el fred intens de l'hivern, i els arbres ens ofereixen tota la gama de colors, del verd perenne de pins i carrasques al groc de xops i lledoners, el marró de plàtans i anouers, el roig i groc d'aurons i caquiers... tots estan a l'abast dels excursionistes que recorren el PR en aquestes dates. Gaudiu-ne.

Fulles d'aurons a les Santes

Fulles de caquier

Plataners de les Santes


Xops a l'Assut de la Pobla

2015 JULIOL


Se'ns dubte, és difícil trobar l'equilibri i la convivència de l'excursionisme que, per definició, es fa a peu, caminant, i altres activitats esportives, normalment competitives, com ara les curses de muntanya i les bicicletes tot terreny.

Un bon nombre de ciclistes de muntanya  —no tots, però— fan una conducció agressiva, destructiva dels camins i sendes, del paisatge. No debades aquesta activitat està prohibida dins dels parcs naturals, tot i que en moltes ocasions els responsables miren cap a un altre lloc quan els veuen passar per llocs on no poden accedir.

La barrera que durant molt de temps ha preservat el Camí Vell del Desert està sent destruïda sistemàticament per ciclistes.
Aquest comportament és especialment lamentable quan, sense cap respecte, destrueixen traçats de camins tradicionals, desfan llaços o zig-zags i creen aigüeres verticals que esborren el traçat original, i per on, a la llarga, no s'hi podrà caminar; i tot, simplement, per llançar-se més ràpids per un terraplè o per no fer una corba del camí.

Pendent que si no es posa remei substituirà el traçat original del Camí Vell.
I això és el que està passant en el PR 422 a dues zones pròximes a la Teuleria. En un cas, les bicicletes ja han creat un itinerari alternatiu i en l'altre, malgrat els obstacles que s'hi van posar des de la recuperació del Camí Vell del Desert, s’entesten a modificar el traçat marcat com a PR i tiren al recte.

Caldria recordar als ciclistes que passen per aquest lloc que abans de la recuperació del Camí Vell del Desert l’any 2011 no hi podien passar i que havien d'usar camins alternatius, que encara hi són i que són practicables per als vehicles de motor.

No es tracta de prohibir el pas de les bicicletes, però que respecten aquest itinerari original.
Cal més educació mediambiental i proveir els mitjans perquè les persones que no en saben fer un ús respectuós no puguen destruir el nostre patrimoni natural i cultural.

Protegim el Camí Vell del Desert!


A la serra d'Irta s'han construït barreres per preservar el paisatge de l'agressió que comporta el pas de BTT.

2015 JUNY

El pas del temps i dels caminants pel PR havia desgastat alguns senyals de pintura que són necessaris, especialment, perquè els excursionistes que fan per primera vegada els Camins del Desert no tinguen dubte de l'itinerari i el facen amb seguretat.




Des de l'Ajuntament de la Pobla s'han disposat la voluntat i els mitjans --pintura blanca i groga-- per tornar a senyalitzar tot el sender; la professionalitat dels treballadors municipals ho han dut a terme de manera molt eficaç.




2015 MARÇ

Comença el bon temps --massa bon temps amb poca pluja-- i cada cap de setmana veiem més senderistes que fan el PR, en part o complet.

Ací en tenim una mostra. Encara que han començat en sentit contrari al previst no hi ha cap problema, els indicadors i la informació està prevista per a qualsevol dels dos sentits:


2015 FEBRER

Avui, 4 de febrer de 2015, el Desert de les Palmes s'ha cobert de neu. No ha durat molt de temps, perquè el vent i les temperatures l'han fosa aviat, però veure el nostre camí cobert de blanc ha estat un plaer. Tant de bo nevara més vegades.
El PR-CV 422 al coll de la Mola


El coll de la Mola nevat
La nevada de 2010 va ser més potent
L'anterior nevada, la de 2010, va ser més abundant que la d'avui. Esperem no haver d'esperar uns altres 5 anys per veure enfarinats els camins del Desert.


El coll de la Mola en la nevada de 2010


El Desert nevat el 2010